Schrijfacties

Activiste in Bangkok

Elke dag krijgt Amnesty informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jij ook?

Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. Ontelbare mensen wereldwijd reageren met protestbrieven of e-mails. Schrijf, mail of fax met ons mee en laat weten dat mensenrechtenschendingen niet, nooit door de beugel kunnen.

Schrijfacties

Het graf van Alfonso Bolívar en zijn familie in San José de Apartadó, vermoord bij het bloedbad van februari 2005 © Private

De laatste maanden zijn er steeds meer paramilitairen actief in het gebied van de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó in het noordwesten van Colombia. De leden van de gemeenschap en andere burgers lopen hierdoor ernstig gevaar.

Boodschap op een tent in de haven van Chios na de EU-Turkije deal van 20 maart 2016 © Amnesty International

Een Syrische vluchteling riskeert gedwongen terugkeer van Griekenland naar Turkije onder de EU-Turkijedeal. Zijn asielaanvraag werd afgekeurd op grond van het feit dat Turkije een 'veilig derde land' is. Een beslissing over zijn beroep bij het Griekse gerechtshof wordt de komende dagen verwacht. Momenteel verblijft hij in een politiecel op het Griekse eiland Lesbos.

Amnesty actie voor de bevrijding van politieke gevangenen in West-Papoea, 2015 © Amnesty International

Op 24 september probeerden mannen in uniform de politieke activist Agustinus Aud te ontvoeren. Dit gebeurde in zijn huis in Soronq in de provincie West-Papua. Hij was zeer actief in het organiseren van vreedzame demonstraties om het Indonesisch beleid in Papua te bekritiseren.

De gemeenschap van Porvenir leest het Amnesty rapport van 2014 over landteruggave in Colombia © Amnesty International

Miguel Briceño, leider van de boerengemeenschap El Porvenir in Colombia, wordt door paramilitairen bedreigd omdat hij strijdt voor teruggave van zijn land.

protesten in China © REUTERS/Tyrone Siu

De Chinese autoriteiten pakten drie burgerjournalisten op omdat ze verslag deden van protesten in de aanloop naar de bijeenkomst van economische wereldleiders begin september. Van een van hen ontbreekt nog ieder spoor. 

Egypte foltering © Amnesty International

De autoriteiten pakten de twintiger Islam Khalil in 2015 op omdat hij lid zou zijn van een verboden politieke organisatie. Hij werd geboeid en geblinddoekt, geslagen en kreeg elektrische schokken. Ook werd hij uren achtereen opgehangen aan zijn polsen en enkels en ondervraagd tot hij zijn bewustzijn verloor. Khalil bekende uiteindelijk. Hij was in totaal 122 dagen onvindbaar.

Steven Itlay © Doc KNPB Timika region

Papoea-activist Steven Itlay en dertien anderen verzamelden zich op 6 april 2016 bij een kerk om samen te bidden als steunbetuiging aan een organisatie die zich geweldloos inzet voor een onafhankelijk West-Papoea. De autoriteiten pakten Itlay op en klaagden hem aan voor rebellie. Hij kan levenslang krijgen.

geboeide handen

De sjiitische activisten Abdullah Hasan al-Zaher en Dawood Hussein al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 16 en 17 jaar oud waren. Ze zijn ter dood veroordeeld en zitten sinds begin oktober in eenzame opsluiting.

Abonneren op Mensen in gevaar | Amnesty International
hier niet op duwen