Leerstoel

Affiche
Dave Eggers - Foto: Tal Roberts

De Universiteit Gent reikte dit jaar de achtste Leerstoel Amnesty International uit aan Dave Eggers, gerenommeerd Amerikaans auteur en uitgever van het invloedrijke literaire magazine McSweeney’s.

De uitreiking van de Leerstoel Amnesty International aan de Universiteit Gent vond plaats op dinsdag 17 maart en ging gepaard met de publiekslezing 'Amplifying Unheard Voices' door Dave Eggers in de Gentse Vooruit.

Na de lezing volgde een vraag-en-antwoordsessie met het publiek. Gastvrouw was prof. Dr. Eva Brems van de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht van de Universiteit Gent. 

Lees meer in Durf Denken, maart 2015

www.daveeggers.nl

www.mcsweeneys.net

Over Dave Eggers

De memoire Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (2000), over de opvoeding van zijn jongere broer na het overlijden van zijn ouders, was de start van de bijzonder gevarieerde loopbaan en het indrukwekkend palmares van Dave Eggers.

Zijn alom bejubelde boek De Cirkel (2013) geeft een beangstigend beeld van hoe de technologie en sociale media de toekomst kunnen domineren. Eggers spiegelt ons een maatschappij voor waarin de grenzen van de privacy onherroepelijk overschreden worden.

In de roman Wat is de Wat (2006) kruipt Eggers in de huid van Soedanees vluchteling Valentino Achak Deng en beschrijft hij met vakmanschap en gevoeligheid diens leven tijdens de Tweede Soedanese Burgeroorlog. Ook in Zeitoun (2009) lukt het Eggers om een persoonlijke getuigenis over de nasleep van de orkaan Katrina om te zetten in een fascinerend literair werk. In al zijn creaties schenkt Eggers aandacht aan het belang van rechtvaardigheid en de gevolgen van onrecht, zowel in onze Westerse democratieën als in de rest van de wereld.

Eggers is ook de drijvende kracht achter 826 Valencia, een initiatief dat kinderen stimuleert om te schrijven, en Voice of Witness, "een oral history-project" dat een stem geeft aan slachtoffers van sociaal onrecht. Dit laatste initiatief inspireerde hem voor de titel van de lezing die hij zal houden ter gelegenheid van de uitreiking van de Leerstoel: Amplifying Unheard Voices.

Leerstoel Amnesty International

De Amnesty International leerstoel, die wordt ingericht door de Universiteit Gent, wordt jaarlijks toegekend aan iemand die een bijzondere bijdrage levert in het domein van de mensenrechten.

Vorig jaar ging de leerstoel naar Clive Stafford Smith, medeoprichter van Reprieve (www.reprieve.org.uk), een organisatie die juridische bijstand verleent aan mensen die de doodstraf kregen, vooral in de Verenigde Staten. Ook Dr. Thomas Hammarberg, Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, Zuster Jeanne Devos, Dr. Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag en Nawal El Saadawi, Egyptische vrouwenrechtenactiviste, ontvingen in het verleden de Leerstoel.