China's toezeggingen aan Chen blijven lege doos

China's toezeggingen aan Chen blijven lege doos

Persbericht

De belofte van China dat Chen Guangcheng en zijn familie het land mogen verlaten blijft een lege doos zolang de Chinese autoriteiten andere leden van zijn familie vasthouden en vergeldingsacties uitvoeren tegen zijn aanhangers.

Terwijl China en de Verenigde Staten overleg hadden over Chen en zijn familie, werden zijn vrienden en aanhangers door de autoriteiten lastiggevallen en mishandeld. Zo werd de advocaat Jiang Tianyong werd geslagen toen hij Chen in het ziekenhuis probeerde te bezoeken.

Dat toont de kloof tussen de op hoog niveau gemaakte beloftes van de Chinese autoriteiten, die de Amerikanen "bemoedigend" noemden, en de realiteit.

Hoopvol

Amnesty International is hoopvol maar nog lang niet gerustgesteld over de afspraken die gemaakt zijn. Het lot van Chen en zijn familie is verre van zeker. Voorlopig zijn ze nog niet veilig en in vrijheid.

Volgens Amnesty's Azië-expert Catherine Baber hebben de gehaaste onderhandelingen gedeeltelijk geleid tot Chens onzekere situatie. De VS moeten de wereld nu precies vertellen welke beloftes door wie gemaakt zijn. En nog belangrijker; welke concrete stappen de VS gaan ondernemen om de veiligheid en vrijheid van Chen Guangcheng en zijn familie te garanderen.

De Chinese autoriteiten hebben keer op keer bewezen dat ze niets geven om de veiligheid en vrijheid van Chen Guangcheng. Hij verbleef al meer dan zeven jaar in de gevangenis of onder illegaal huisarrest omdat hij had geprobeerd de rechten van zijn landgenoten te beschermen.

Lees verder in het Engelstalige persbericht China: Chen pledge ‘empty’.