DR Congo: Wapentoevoer katalysator van moord en verkrachting

DR Congo: Wapentoevoer katalysator van moord en verkrachting

Persbericht

Alle wapenleveringen aan de Democratische Republiek Congo die moord, verkrachting, plunderingen en ontvoeringen in de hand werken, moeten onmiddellijk stopgezet worden. Dit zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Het rapport If you resist, we’ll shoot you toont aan dat Congolese veiligheidsdiensten en gewapende milities allebei ernstige mensenrechtenschendingen kunnen plegen omdat wapens en munitie zo gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Wapens die door de regering worden gekocht voor het leger of de veiligheidstroepen, vinden vervolgens makkelijk hun weg naar de vele gewapende groeperingen in het land. Ze vormen de brandstof voor het gruwelijke gewapende conflict dat de DRC al bijna twintig jaar beheerst. Hierbij zijn op grote schaal de mensenrechten geschonden. Meer dan 2 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Urgente noodzaak stevig verdrag

De situatie in de DRC toont nog maar eens aan dat er dringend een sterk Wapenhandelsverdrag moet komen. In juli starten daarover finale onderhandelingen in de VN in New York. Onder druk van landen als Rusland, China en de VS dreigt het echter geen effectieve maatregelen te bevatten tegen de leverantie van wapens waarmee de mensenrechten kunnen worden geschonden. Amnesty International voert daarom actie voor een stevig en effectief verdrag, met harde mensenrechtenwaarborgen.

Wat kan jij doen?

Neem slechts twee minuten de tijd en voeg je naam toe aan onze petitie voor een sterk Wapenhandelsverdrag.

Lees meer in het Engelstalig persbericht DR Congo: Arms supplies fuelling unlawful killings and rape