Geweld Urumqi moet worden onderzocht

Geweld Urumqi moet worden onderzocht

Uit de beweging

Amnesty International roept de autoriteiten in Urumqi, in het westen van China, op om onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de 156 doden die vielen toen demonstranten slaags raakten met de oproerpolitie.

'De Chinese autoriteiten moeten volledige verantwoording afleggen voor alle mensen die zijn gedood of gevangen zijn gezet. Alle mensen die gevangen zijn genomen alleen omdat ze hun mening vreedzaam verkondigden of gebruik maakten van hun recht op vereniging en vergadering, moeten gelijk worden vrijgelaten. Een eerlijk en diepgravend onderzoek is nodig. Dit moet leiden tot eerlijke rechtszaken die overeenkomen met internationale standaarden', aldus Roseann Rife, hoofd van het Azië-programma bij Amnesty International.

Rife: 'Het is tragisch dat er zoveel doden zijn gevallen en het is zeer urgent dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komt waardoor verantwoordelijken worden opgepakt en berecht. Geweld kan in geen geval worden goedgekeurd.'

Amnesty roept de autoriteiten op om haar verantwoordelijkheden en verplichtingen onder nationaal en internationaal recht na te komen en de rechten van minderheden te respecteren. Ook wil de organisatie dat zowel binnen-als buitenlandse journalisten vrije toegang krijgen tot het gebied om de gebeurtenissen ongestoord en onafhankelijk te verslaan.

Meer informatie
Lees meer in het Engelstalige persbericht.

hier niet op duwen