Lubanga schuldig: mijlpaal voor Strafhof

Lubanga schuldig: mijlpaal voor Strafhof

Persbericht

De veroordeling van Thomas Lubanga Dyilo wegens het gebruik van kindsoldaten in de Democratische Republiek Congo, toont aan dat het Internationaal Strafhof de ergste schenders van de mensenrechten ter verantwoording kan roepen.

In de eerste uitspraak van zijn bestaan verklaarde het Internationaal Strafhof Lubanga op 14 maart schuldig aan het oorlogsmisdrijf van het rekruteren en inzetten van kinderen jonger dan vijftien jaar in gewapend conflict. Lubanga was aanvoerder van de Congolese gewapende Patriottische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Congo (FPLC). Tijdens het conflict in de Congolese Ituri-regio in 2002 en 2003 waren de FPLC betrokken bij grootschalige schendingen van de mensenrechten.

Een einde aan straffeloosheid voor gebruik kindsoldaten

In maart 2006 was Lubanga de eerste die werd gearresteerd op basis van een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof. Zijn rechtszaak begon in januari 2009. De komende weken zal het hof de strafmaat bepalen.

De uitspraak is hopelijk het begin van het einde van de straffeloosheid waarmee strijdkrachten over de hele wereld kinderen inzetten in gewapende conflicten. Veel nationale overheden doen geen onderzoek naar deze misdrijven - dit vonnis laat zien dat het Internationaal Strafhof deze omissie kan rechtzetten.

Lees het Engelstalige persbericht Landmark ICC verdict over use child soldiers .

hier niet op duwen