Mensenrechten moeten worden gerespecteerd bij pogingen om Joseph Kony te arresteren

Mensenrechten moeten worden gerespecteerd bij pogingen om Joseph Kony te arresteren

Persbericht

De arrestatie van Joseph Kony, de prominente leider van de Lord Resistance Army (LRA), moet met respect voor de internationaal geldende standaard voor mensenrechten worden uitgevoerd. Dat laat Amnesty International weten in een reactie op de massale aandacht voor de Kony 2012 campagne.

Kony en drie andere leiders van de LRA hebben hun arrestatie sinds 2005 weten te voorkomen. Het Internationaal Strafhof beschuldigde hen in 2005 van misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, gedwongen recrutering van kinderen onder de 15, seks-slavernij en verkrachting.

Amnesty International heeft de afgelopen jaren meerdere malen een oproep gedaan de LRA leiders te arresteren.

"Joseph Kony en de andere LRA leiders zijn hun arrestatie al te lang ontlopen. De Kony 2012 campagne is een opvallende herinnering aan de misdaden die nog dagelijks worden begaan door de LRA en de noodzaak van hun arrestatie en uitlevering aan het Internationaal Strafhof in Den Haag", aldus Erwin van der Borght, Afrika-onderzoeker bij Amnesty International.

Al meer dan twee decennia heeft Amnesty International de misdaden gedocumenteerd die zijn begaan door de LRA. Amnesty's documentatie laat zien wat voor verschrikkelijke impact de LRA heeft gehad op de levens van duizenden mensen in de Centraal Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en Oeganda.

Lees verder in het Engelstalig persbericht Efforts to arrest Joseph Kony must respect human rights