Nieuwsbrief Mensenrechten in Israël en Palestina juli- augustus 2010

Nieuwsbrief Mensenrechten in Israël en Palestina juli- augustus 2010

Uit de beweging
Auteur: 
Landenteam Israël/Palestina

De nieuwsbrief "Mensenrechten in Israël en Palestina" zoomt in deze editie in op o.a. de huisuitzettingen in de Jordaanvallei.

Op 19 juli 2010 vernielde het Israëlische leger 74 huizen en structuren voor landbouw en veeteelt in de Jordaanvallei. 107 mensen, waaronder 52 kinderen, werden dakloos en verloren hun broodwinning.

Israël lijkt die huisvernietigingen in een hogere versnelling te hebben geschakeld. Amnesty merkt een zorgwekkende evolutie in de bezette Palestijnse gebieden: de toenemende acties van het Israëlische leger om Palestijnen uit grote stukken van de Westelijke Jordaanoever te verdrijven, meer bepaald uit die regio‟s waar de Israëlische nederzettingen gelegen zijn. 150.000 Palestijnen zijn er overgeleverd aan een discriminerend beleid en zijn om de haverklap slachtoffer van verdrijvingen, huis-vernietigingen. Er zijn nog 4800 afbraakbevelen hangende. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen leven dagelijks met de angst voor het geluid van bulldozers: het geluid dat het einde inluidt van hun huis en hun hoop op een stabiele toekomst.

Daarnaast zet Israël de Palestijnen aan tot het verlaten van de regio via een discriminatie in de waterverdeling en gedwongen uitwijzingen. In deze nieuwsbrief lees je daar alles over. Je kan ook zelf je stem laten horen dat dit onaanvaardbaar is!

INHOUD

 1. FOCUS: Hoe Israël Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever verdrijft
  Lees hoe huisvernietigingen, discriminatie in ruimtelijke ordening en waterverdeling en gedwongen uitwijzingen worden ingezet om grote groepen Palestijnen uit (Zone C van) de bezette Westelijke Jordaanoever te verdrijven.
 2. ACTIE
  - Verschillende spoedacties om nakende huisvernietigingen tegen te gaan
  - Verslag van de zomeractie van Amnesty-groepen tegen discriminatie in waterverdeling in de Palestijnse gebieden
 3. AMNESTY NIEUWS
  - Nucleaire klokkenluider Mordechai Vanunu vrijgelaten na 3 maanden eenzame opsluiting
  - Israëlische commissie die aanval op Gaza-flotilla onderzoekt, is noch  onafhankelijk, noch transparant
  - Blokkade Gazastrook moet volledig worden opgeheven