Oekraïne moet criminaliteit politie aanpakken voor Euro 2012

Oekraïne moet criminaliteit politie aanpakken voor Euro 2012

Persbericht

De Oekraïense politie moet hervormen voordat Euro 2012, het Europees Kampioenschap voetbal in juni van start gaat. Dit zegt Amnesty nadat twee mannen in elkaar geslagen en beroofd werden door zes agenten in Lviv op 21 april. In Lviv zullen drie wedstrijden gespeeld worden tijdens het EK.

Met nog 36 dagen voor het EK, roept Amnesty de Oekraïense regering op overtredingen van de politie niet te tolereren. De autoriteiten moeten een onafhankelijke onderzoekscommissie oprichten die klachten over de politie behandelt. 

Als de Oekraïense regering hier niet in slaagt, blijven politieagenten de wet naar hun hand zetten en lopen voetbalfans tijdens het EK risico slachtoffer te worden van politiegeweld.

Zonder medische hulp twaalf uur vast

Ihor Savchyshyn en Andrei Semenyuk werden gearresteerd na een ruzie in een bar. Beelden van veiligheidscamera’s toonden dat de mannen door zes agenten werden beroofd van ruim tweeduizend euro. Bovendien werden ze geslagen met wapenstokken, geschopt, met traangas bespoten en in de boeien geslagen.

De mannen werden zonder enige medische of juridische hulp twaalf uur lang vastgehouden. Uiteindelijk kwam een ambulance het tweetal ophalen en bracht ze naar het ziekenhuis. De mannen waren niet meer in staat om te lopen.

Lokale openbaar aanklagers weigerden de agenten te vervolgen. Pas nadat een lokaal televisiestation de advocaat van de slachtoffers had geïnterviewd, werden op 25 april vijf van de zes agenten gearresteerd. Op diezelfde dag had de zesde agent zich bij het ziekenhuis gemeld; hij claimde dat de twee mannen hem vier dagen eerder hadden verwond.

In de briefing Ukraine: Euro 2012 jeopardised by criminal police force van Amnesty staan meerdere zaken beschreven waarbij de Oekraïense politie zich schuldig maakte aan foltering om mensen af te persen, of bekentenissen af te dwingen, of vanwege de etnische afkomst of seksuele oriëntatie van het slachtoffer.

hier niet op duwen