Verklaring Amnesty International en Human Rights Watch over Zaynab al-Hosni

Verklaring Amnesty International en Human Rights Watch over Zaynab al-Hosni

Persbericht

In september 2011 brachten Amnesty International en Human Rights Watch verklaringen uit na de brute moord door onbekenden op een vrouw die was geïdentificeerd als Zaynab al-Hosni. Zaynab al-Hosni blijkt echter nog in leven te zijn.

Amnesty International en Human Rights Watch vragen nu de Syrische autoriteiten om een onderzoek naar de werkelijke identiteit van het slachtoffer van de moord.

Zaynab al-Hosni verdween eind juli uit haar woning in Homs. Haar familie bevestigde tegen Amnesty International en Human Rights Watch dat ze Al-Hosni's lichaam hadden geïdentificeerd in het militaire ziekenhuis van Homs. Het hoofd en de armen van het slachtoffer waren afgesneden en delen van haar lichaam, waaronder haar gezicht, waren ernstig verbrand. De familie begroef het lichaam.

Op 4 oktober zond de Syrische staatstelevisie echter een interview uit met een vrouw die zei dat ze Zaynab al-Hosni was. Ze verklaarde dat ze in juli was gevlucht voor de mishandeling van haar broers. Haar familie heeft inmiddels bevestigd dat de vrouw inderdaad Zaynab al-Hosni is.

Amnesty International en Human Rights Watch betreuren ten zeerste de misidentificatie van het lichaam van het slachtoffer. Beide organisaties verifiëren dergelijke informatie geregeld bij meerdere bronnen. Amnesty heeft haar persbericht naar buiten gebracht na een gesprek met een van de broers van Al-Hosni. Human Rights Watch interviewde Al-Hosni's moeder en een andere broer. Het lijkt er nu op dat de familie, als gevolg van de sterke verminking van het lichaam, het slachtoffer abusievelijk voor Zaynab al-Hosni aanzag.

Lees de volledige Engelstalige verklaring van Amnesty International en Human Rights Watch.