Veroordeling Taylor duidelijk signaal: niemand staat boven de wet

Veroordeling Taylor duidelijk signaal: niemand staat boven de wet

Persbericht

De veroordeling van voormalig krijgsheer en president van Liberia Charles Taylor is een duidelijk signaal aan leiders over de hele wereld dat niemand boven de wet staat. Ook brengt de veroordeling enige genoegdoening voor de slachtoffers. Amnesty zegt in een reactie op de uitspraak dat er nu meer moet gebeuren voor de slachtoffers.

"De uitspraak van vandaag is ongetwijfeld een belangrijk signaal aan hooggeplaatste figuren, ongeacht welke positie je bekleedt. Je wordt altijd verantwoordelijk gehouden voor je daden", aldus Brima Abdulai Sheriff van Amnesty International.

Het Speciale Hof van Sierra Leone veroordeelde Taylor in Den Haag voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. De rechters achtten het niet bewezen dat Taylor tijdens de oorlog de orders gaf, maar wel dat hij tactische en financiële ondersteuning bood. Hij leverde de rebellen onder meer wapens.

Taylor werd schuldig bevonden op elf aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tussen 1996 en 2002. Taylor is volgens het Strafhof verantwoordelijk voor het plannen van misdaden begaan door verschillende rebellengroepen, waaronder de Sierra Leoonse rebellengroep Revolutionary United Front (RUF). De strafmaat wordt binnenkort bepaald. Taylor kan beroep aantekenen.

Slachtoffers wachten nog steeds op gerechtigheid

Amnesty International blijft zich zorgen maken over de duizenden slachtoffers die nog steeds rekenen op gerechtigheid. De daders van ontelbare misdaden die zijn begaan lopen nog vrij rond.  Door het beperkte mandaat van het Speciale Hof zijn er maar twaalf handlangers van Taylor aangeklaagd. Duizenden andere verdachte oorlogsmisdadigers blijven onberecht.

Lees verder in het Engelstalige persbericht Taylor verdict sends message that no one is above the law.