VS: gouverneur Oregon zet deur open voor afschaffing doodstraf

VS: gouverneur Oregon zet deur open voor afschaffing doodstraf

Goed nieuws

Amnesty International verwelkomt de principiële houding van de gouverneur van Oregon. Hij stelde deze week namelijk een moratorium op executies in voor de rest van zijn ambtstermijn.

Op 6 december zou de executie van de 49-jarige Gary Haugen plaatsvinden in de Amerikaanse staat Oregon. Gouverneur John Kitzhaber gaf op 22 november evenwel opdracht tot uitstel. Kitzhaber noemde de doodstraf "onethisch en onrechtvaardig" en stelde dat hij geen executies meer zou toelaten zolang hij gouverneur is. Zijn huidige ambtstermijn loopt tot januari 2015.

"Zo'n principieel standpunt zien we te weinig in de VS. Terwijl steeds meer landen de doodstraf afschaffen, gaat Amerika door met executeren", zegt Rob Freer, onderzoeker voor Amnesty International USA . "De wetgevende macht van Oregon zou dit tijdelijk moratorium als een gelegenheid moeten zien om de doodstraf permanent af te schaffen."

Een beschaafdere maatschappij

Oregon heeft twee executies uitgevoerd sinds de doodstraf in de VS hervat werd in 1977 - één in 1996 en één in 1997. Beiden werden uitgevoerd tijdens de eerste ambtstermijn van gouverneur Kitzhaber. De gouverneur liet de executies doorgaan "ondanks mijn persoonlijk verzet tegen de doodstraf. Ik geloof niet dat die executies bijgedragen hebben tot onze veiligheid, en het maakt onze maatschappij er beslist niet beschaafder op. Ik kon niet nog eens meedoen met iets wat ik moreel verkeerd vind".

De gouverneur merkte op dat veel rechters, officieren van justitie, wetgevers en familieleden van het slachtoffer het er nu over eens zijn dat dit een doorbraak is in het rechtssysteem van Oregon ten aanzien van de doodstraf. Hij riep de huidige legislatuur op "potentiële hervormingen voor te leggen voor de volgende legislatuurperiode", eraan toevoegend dat hij "ervan overtuigd was dat we een betere oplossing kunnen vinden", een die de openbare veiligheid bevordert en de slachtoffers en hun families helpt. Hij voegde eraan toe dat hij niet had gekozen voor strafvermindering van Gary Haugen of van één van de andere 36 gevangenen in de dodencel, omdat "het beleid van de staat niet alleen door mij bepaald wordt".

"Wereldwijd is er een trend om de doodstraf af te schaffen en de VN Algemene Vergadering van de VN heeft al herhaaldelijk opgeroepen tot een wereldwijd moratorium. Wat Gouverneur Kitzhaber heeft gedaan is volledig in overeenstemming hiermee, andere Amerikaanse staten zouden zijn voorbeeld moeten volgen", zegt Rob Freer.

Lees het Engelstalige persbericht Oregon state governor blocks executions and opens door to abolition

Verwante berichten en acties: 
hier niet op duwen