Schrijfacties

Activiste in Bangkok

Elke dag krijgt Amnesty informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jij ook?

Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. Ontelbare mensen wereldwijd reageren met protestbrieven of e-mails. Schrijf, mail of fax met ons mee en laat weten dat mensenrechtenschendingen niet, nooit door de beugel kunnen.

Schrijfacties

regenboogvlag 'Human rights are my pride'

De 22-jarige student Marwan (pseudoniem) is veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf voor het hebben van een seksuele relatie met een man. Hij moest gedwongen een anaal onderzoek ondergaan om te ‘bewijzen’ dat hij seksuele gemeenschap had gehad. Marwan ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Hossein Rafiee

Scheikunde professor Hossein Rafiee (70) werd in 2004 tot 4 jaar celstraf veroordeeld omdat hij lid was van een verboden politieke partij. De veiligheidsdienst pakte hem in juni van dit jaar op om zijn straf uit te zitten.

Vluchtelingen in een geïmproviseerd kamp buiten het overbevolkte detentiecentrum van Moria

Nu het weer verslechtert, komen duizenden vluchtelingen terecht in onmenselijke omstandigheden op de Griekse eilanden. Bovendien vormen ook geweld van de politie en van rechtse groeperingen een risico.

Ali Aarrass

Na 72 dagen heeft Ali Aarrass, Belgische Marokkaan, zijn hongerstaking stopgezet. Ali zit in Marokko een celstraf uit van 12 jaar na gefolterd te zijn. 

Narges Mohammadi

Narges Mohammadi werd op 5 mei gearresteerd door de Iraanse veiligheidsdiensten en zit sindsdien in de cel. Ze wordt beschuldigd van ‘propaganda’ en ‘samenspannen tegen de overheid’.

Eren Keskin - Schrijfactie Turkije

Eren Keskin is een prominente Turkse mensenrechtenadvocate. Ze werd in 2014 veroordeeld tot tien maanden cel omdat ze in een toespraak de autoriteiten verantwoordelijk hield voor de gruwelijke dood van een 12-jarige jongen.

geboeide handen

De sjiitische activisten Abdullah Hasan al-Zaher en Dawood Hussein al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 16 en 17 jaar oud waren. Ze zijn ter dood veroordeeld en zitten sinds begin oktober in eenzame opsluiting.

Miriam Lopez

Miriam Isaura López Vargas uit Mexico vecht al jaren voor gerechtigheid, nadat ze in februari 2011 door twee mannen werd ontvoerd, verkracht en werd vervolgd voor drugsdelicten die ze niet heeft gepleegd.

Matsumoto Kenji

Matsumoto Kenji werd ter dood veroordeeld op 17 september 1993 voor overval en moord die hij samen met zijn broer pleegde. De rechter erkende dat Kenji onder invloed stond van zijn broer en niet tegen hem kon ingaan.

Iryna Rabchenyuk nam op 1 december 2013 samen met haar man en twee kinderen deel aan een vreedzaam protest tegen de regering van president Janoekovitsj op het Maidan-plein in Kiev. De oproerpolitie sloeg haar met een knuppel op haar hoofd, waardoor ze nu blind is aan één oog.

De activisten Hossein Ali Mohammadi en Taha Kermani werden op 12 mei veroordeeld in Iran tot tien jaar gevangenisstraf. Ze stonden terecht voor het verbranden van de nationale vlag van Iran.

Abonneren op Mensen in gevaar | Amnesty International