Schrijfacties

Activiste in Bangkok

Elke dag krijgt Amnesty informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jij ook?

Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. Ontelbare mensen wereldwijd reageren met protestbrieven of e-mails. Schrijf, mail of fax met ons mee en laat weten dat mensenrechtenschendingen niet, nooit door de beugel kunnen.

Schrijfacties

2 jaar geleden, op 8 juli 2014 begon “Operation Protective Edge”. Gedurende 50 dagen bestookte het Israëlische leger de Gazastrook met zware wapens, met een enorme tol aan dood en vernieling tot gevolg.

Mexico: onschuldige vrouwen in de gevangenis om arrestatiecijfers op te krikken © Reuters

Onschuldige vrouwen worden in Mexico aan de lopende band gearresteerd, verkracht en gefolterd. Agenten arresteren vrouwen zonder arrestatiebevel om zo de arrestatiecijfers in hun ‘war on drugs’ op te krikken. Maar bij arrestaties alleen blijft het niet: de vrouwen krijgen stroomstoten toegediend, worden geslagen, gewurgd en verkracht. De daders worden maar zelden gestraft. 

Ervin Ibragimov © QHA

UPDATE: VOOR DEZE ACTIE KAN MOMENTEEL NIET WORDEN GESCHREVEN. ONZE EXCUSES.

Tashi Wangchuk © Private

De Tibetaan Tashi Wangchuk zet zich in voor Tibetaanse taallessen in het onderwijs. Hij uitte op social media zijn zorgen over het feit dat Tibetaanse kinderen hun moedertaal niet meer vloeiend leren spreken, omdat alle lessen worden gegeven in het Mandarijn.

Floribert Chebeya © Amnesty International / Ilya van Marle 1998

Dit jaar is het zes jaar geleden dat één van de meest notoire mensenrechtenactivisten in de DRC werd vermoord. Floribert Chebeya was een fervent tegenstander van het Mobutu-regime en zeer kritisch voor alle volgende machthebbers. 

Tang Zhishun (l) en Xing Qingxian (r) © private

In oktober 2015 pakten de Chinese autoriteiten Tang Zhishun en Xing Qingxian op toen ze de zoon van een vastgezette advocaat hielpen China te ontvluchten. De twee mannen verdwenen lange tijd.

executiemethode in Wit-Rusland © Amnesty International

De Wit-Rus Gennadii Yakovitskii kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd. Dit gebeurt in Wit-Rusland in het geheim. Zijn familie kan daarom geen afscheid van hem nemen, ook niet na zijn dood.

Gewetensgevangene Shawkan in het gerechtshof op 10 mei 2016 © Ayman Aref Saad

De Egyptische fotojournalist Mahmoud Abu Zeid, bijgenaamd Shawkan, werd in augustus 2013 opgepakt. Hij fotografeerde op dat moment het harde optreden van veiligheidstroepen tegen aanhangers van de afgezette president Morsi.

Ahmed Abdullah

Op 25 april pakten zwaarbewapende en gemaskerde agenten Ahmed Abdullah thuis op. Een agent sloeg hem meerdere keren met de loop van zijn geweer.

geboeide handen

De sjiitische activisten Abdullah Hasan al-Zaher en Dawood Hussein al-Marhoon werden gearresteerd toen ze respectievelijk 16 en 17 jaar oud waren. Ze zijn ter dood veroordeeld en zitten sinds begin oktober in eenzame opsluiting.

Abonneren op Mensen in gevaar | Amnesty International
hier niet op duwen