Schrijfacties

Activiste in Bangkok

Elke dag krijgt Amnesty informatie over mensen in gevaar. Elke dag reageren mensen uit de hele wereld met een schrijfactie. Jij ook?

Telkens wanneer ergens ter wereld mensenrechten worden geschonden komt Amnesty International in actie. Ontelbare mensen wereldwijd reageren met protestbrieven of e-mails. Schrijf, mail of fax met ons mee en laat weten dat mensenrechtenschendingen niet, nooit door de beugel kunnen.

Schrijfacties

El Tamarindo, links is het land nog gecultiveerd, rechts het resultaat van de ingreep van de autoriteiten

De boerenfamilies die al jaren op een stuk land in het noorden van Colombia wonen dreigen onterecht uit hun huis te worden gezet.

Rasul Jafarov

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenverdediger en advocaat Rasul Jafarov is op 16 april 2015 veroordeeld tot zesenhalf jaar gevangenisstraf. De aanklachten tegen hem lijken politiek gemotiveerd.

Liu Xia and Liu Xiaobo

Liu Xiaobo, schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2010, zit sinds december 2009 in de cel. Zijn vrouw Liu Xia, dichteres en kunstenares, is onder huisarrest geplaatst in Peking. Beiden zijn mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen.

Mahmoud Abu Zeid

Mahmoud Abu Zeid is 27, een fotojournalist en zit al meer dan 600 dagen opgesloten in de beruchte Tora-gevangenis.

Het leven van een tienjarig meisje in Paraguay is in gevaar. Ze is zwanger na verkracht te zijn door haar stiefvader, maar mag geen abortus krijgen.

Elena Klimova

Een rechter heeft geoordeeld dat een online platform voor LGBT (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) jongeren 'homopropaganda’ bevat en moet worden geblokkeerd. Elena Klimova, de oprichtster van de website, kreeg in januari om diezelfde reden een boete opgelegd.

Arubika Suleymanova

De 55-jarige Arubika Suleymanova dreigt te worden teruggestuurd naar de Russische Federatie. Daar loopt zij het risico te worden gemarteld of anderszins onmenselijk te worden behandeld.

protest in Cabula tegen de moord op  12 jonge mannen © Amnesty International

In februari doodde de militaire politie twaalf jongens in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahia. Vier anderen raakten ernstig gewond. De bewoners van de wijk Cabula meldden dat de jongens in koele bloede werden vermoord nadat zij zich al hadden overgegeven.

Rasul Kudaev

Rasul Kudaev werd op 23 december 2014 veroordeeld tot levenslang voor het organiseren van een terroristische aanval op overheidsinstallaties. Hij beweert onschuldig te zijn en er zijn getuigenverklaringen die dit bevestigen. Tijdens het politieverhoor werd hij gemarteld om een bekentenis af te dwingen.

Dr Mohammad al-Qahtani, ACPRA

Mohammad al-Qahtani uit Saoedi-Arabië is medeoprichter van mensenrechtenorganisatie ACPRA, een van de weinige mensenrechtenorganisaties in het land. In maart 2013 werd hij veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor ‘het zonder toestemming oprichten van een organisatie’ en het ‘aanzetten tot oproer via demonstraties’.

Norma Cruz

Norma Cruz is de voorzitster van de Fundacion Sobrevivientes in Guatemala. Deze organisatie zet zich in tegen het geweld op vrouwen en ondersteunt slachtoffers in hun zoektocht naar gerechtigheid. 

Liu Ping

Liu Ping strijdt tegen de corruptie in China. Ze vroeg regeringsfunctionarissen hun vermogen bekend te maken. Kort daarna werd ze door de veiligheidsdienst opgepakt.

Abonneren op Mensen in gevaar | Amnesty International
hier niet op duwen