Schrijf-ze-VRIJdag

Schrijf-ze-VRIJdag

Op vrijdag 21 oktober 2016 organiseert Amnesty International opnieuw een Schrijf-ze-VRIJdag. Meer dan 500 scholen zetten zich dan in voor mensenrechten.

Met kinderrechten speel je niet

"Met kinderrechten speel je niet!” is het thema van deze 26ste Schrijf-ze-VRIJdag. Vele leerkrachten, schooldirecties en jeugdleiders lieten ons weten nood te hebben aan meer informatie over kinderrechten. Daarom reiken we dit jaar informatie en methodieken aan om kinderen en jongeren te laten bijleren over hun eigen rechten. Naar goede traditie krijgen kinderen en jongeren ook de kans om actie te voeren: onder meer tegen kinderarbeid, voor de rechten van kindvluchtelingen en tegen de doodstraf voor minderjarige daders.

Educatieve pakketten

Hieronder kan je de pakketten per leeftijdsgroep downloaden in PDF of Word.

De pakketten bestaan uit informatie, activiteiten en beeldmateriaal  om jongeren te laten nadenken over kinderrechten. Vanzelfsprekend vind je er ook de voorbeeldbrieven die je kan gebruiken bij de schrijfacties. Wie aanvroeg om de pakketten via de post te ontvangen, krijgt ze eind september in haar/zijn brievenbus.

6-10 jaar:

Educatief pakket 6-10 jaar (PDF)

Educatief pakket 6-10 jaar (Word)

10-14 jaar:

Educatief pakket 10-14 jaar (PDF)

Educatief pakket 10-14 jaar (Word)

14-18 jaar:

Educatief pakket 14-18 jaar (PDF)

Educatief pakket 14-18 jaar (Word)

Social media actie:
Tips voor actie via social media (PDF)

Maak zelf een filmpje zoals hieronder, deel het op sociale media met #schrijfzeVRIJdag en voer actie op www.aivl.be/kobalt

 

Goed Nieuws: Apple reageert!

Elektronicaproducent Apple stuurde eind september, na de eerste fase van Amnesty’s campagne, een bericht de wereld in waarmee het deels tegemoet komt aan de eisen van Amnesty ivm kinderarbeid. Dit is een eerste positieve stap, maar we roepen Apple op nog verder te gaan. Gebruik dus een nieuwe voorbeeldbrief voor jouw actie.

Nieuwe voorbeeldbrief Apple (PDF)

Nieuwe voorbeeldbrief Apple (Word)

 

Extra materiaal bestellen?

Ook dit jaar kan je ter aanvulling van de educatieve pakketten gratis extra materiaal bestellen. Je kan affiches, een dvd en stickers bestellen. De stickers sluiten aan bij onze actie tegen kinderarbeid. 

Klik HIER om extra materiaal te bestellen >>

 

Filmpjes

Bekijk de 8 filmpjes die bij het educatief pakket van de Schrijf-ze-VRIJdag 2016 gebruikt kunnen worden >>

 

Wat is Schrijf-ze-VRIJdag?

Op Schrijf-ze-VRIJdag en de periode errond voeren duizenden jongeren in hun school, jeugdbeweging of -vereniging actie om een mensenrechtenschending aan de kaak te stellen en verandering te eisen. Zo'n 500 scholen doen jaarlijks mee. 

Na de Schrijf-ze-VRIJdag krijgen alle deelnemende scholen van ons een mensenrechtencertificaat.

Het thema van de Schrijf-ze-VRIJdag kan een leerkracht behandelen in de les godsdienst, zedenleer, geschiedenis, Nederlands, Engels, aardrijkskunde, enz. Sensibilisatie omtrent mensenrechten tijdens de les zet jongeren aan om op een ‘bezielde’ manier actie te voeren: ze schrijven brieven, verspreiden online berichten of zetten een eigen actie op poten.

 

Nog niet ingeschreven? 

 

Vragen?

Voor meer informatie over de Schrijf-ze-VRIJdag kan je steeds terecht bij onze jongerenwerker Nick Vanden Broucke:
E: NickV@aivl.be
T: 03 271 16 16.

»» Bekijk de foto's van de Schrijf-ze-VRIJdag 2015 op Pinterest.

»» Bekijk de educatieve pakketten van de vorige Schrijf-ze-VRIJdagen.

hier niet op duwen