Campagne voor een sterk Wapenhandelsverdrag

Egyptische demonstrant toont kogelhulzen gebruikt door de politie - © REUTERS

De handel in wapens is volledig uit de hand gelopen. Door wapens sterven jaarlijks honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen. Miljoenen raken gewond. Mensenrechten worden geschonden.

In 2013 kregen we de kans om de wereld een stuk veiliger te maken en jaarlijks honderdduizenden levens te redden: wereldleiders onderhandelden over een internationaal Wapenhandelsverdrag. Amnesty International voerde intensief campagne voor een sluitend verdrag dat voorkomt dat wapens in de verkeerde handen vallen.

Verloop van de onderhandelingen

De Amnesty-delegatie bij de Verenigde Naties in New York

Het is ons gelukt! Na twintig jaar campagnevoeren, miljoenen handtekeningen, petities en brieven, duizenden demonstraties en talloze uren praten met politici, hebben we eindelijk een internationaal Wapenhandelsverdrag.

UN General Assembly

Vandaag 2 april 2013 hebben de Verenigde Naties bijna unaniem het internationaal Wapenhandelsverdrag aangenomen. Het verdrag verbiedt de export van conventionele wapens wanneer deze gebruikt kunnen worden voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

de gruwelijke gevolgen van ongecontroleerde wapenhandel

Iran, Noord-Korea en Syrië hebben donderdag 28 maart 2013 bij de Verenigde Naties in New York een nieuw internationaal Wapenhandelsverdrag geblokkeerd. Het verdrag moet de export van conventionele wapens verbieden wanneer deze gebruikt worden voor genocide, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden.

Alle leden van de Verenigde Naties komen van 18 tot 28 maart 2013 samen in New York om te onderhandelen over een historisch Wapenhandelsverdrag. Een delegatie van Amnesty International is aanwezig om de gesprekken op te volgen.

Meer informatie

Overhandiging van Million Faces petitie aan Kofi Annan in 2006

De campagne voor een sterk VN-Wapenhandelsverdrag heeft al een hele weg afgelegd. Een overzicht van de belangrijkste mijlpalen van 1993 tot nu.

Bendelid met Uzi in Brazilië © Christian Franz Tragni/Demotix

Wat zijn de gevolgen van wapenhandel en welke landen spelen hierin een rol? Enkele ontstellende cijfers.

Somalische kinderen kijken naar een soldaat Foto: REUTERS/Noor Khamis

Onze wapenexpert Brian Wood legt uit hoe ongecontroleerde wapenhandel miljoenen levens verwoest en belicht het historisch belang van een internationaal Wapenhandelsverdrag.

Amnesty voerde jaren campagne voor een sterk Wapenhandelsverdrag, daarbij ondersteund door grondig onderzoek. Een overzicht.

Amnesty International volgt de internationale wapenhandel op de voet. Een overzicht van de nieuwsberichten gepubliceerd op deze website.

hier niet op duwen