Campagne voor een sterk Wapenhandelsverdrag

Egyptische demonstrant toont kogelhulzen gebruikt door de politie - © REUTERS

De handel in wapens is volledig uit de hand gelopen. Door wapens sterven jaarlijks honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen. Miljoenen raken gewond. Mensenrechten worden geschonden.

In 2013 kregen we de kans om de wereld een stuk veiliger te maken en jaarlijks honderdduizenden levens te redden: wereldleiders onderhandelden over een internationaal Wapenhandelsverdrag. Amnesty International voerde intensief campagne voor een sluitend verdrag dat voorkomt dat wapens in de verkeerde handen vallen.

Over het Wapenhandelsverdrag kan je een uitgebreid artikel vinden in het vierde nummer van de jaargang 2014 van Wereldbeeld, het tijdschrift van de Vereniging voor de Verenigde Naties. Het artikel zelf kan je hier downloaden.

Verloop van de campagne

standbeeld bij de VN-gebouwen in New York

Het Internationaal Wapenhandelsverdrag wordt op 24 december 2014 van kracht. Dit is een historisch moment.

© AFP / Getty Images

Tijdens een ceremonie bij de Verenigde Naties in New York hebben Argentinië, de Bahama's, Tsjechië, Portugal, Saint Lucia, Senegal en Uruguay het Wapenhandelsverdrag geratificeerd. Hiermee is de kaap van 50 ratificerende landen gerond.

Standbeeld bij de VN-gebouwen in New York

Op 3 juni 2013 plaatsten de eerste VN-lidstaten hun handtekening onder het baanbrekend internationaal Wapenhandelsverdrag. Sindsdien hebben al 118 staten het verdrag getekend. Gisterenavond, 3 juni 2014, ratificeerde België samen met zeven andere landen het verdrag.

Van de 155 landen die het verdrag aannamen, hebben er 43 nog niets ondernomen

Eén jaar nadat het VN-Wapenhandelsverdrag werd aangenomen moeten staten dringend stappen ondernemen om het verdrag effectief in werking te doen treden. Anders zal de ongecontroleerde internationale wapenhandel wereldwijd miljoenen slachtoffers blijven kosten.

De Amnesty-delegatie bij de Verenigde Naties in New York

Het is ons gelukt! Na twintig jaar campagnevoeren, miljoenen handtekeningen, petities en brieven, duizenden demonstraties en talloze uren praten met politici, hebben we eindelijk een internationaal Wapenhandelsverdrag.

UN General Assembly

Vandaag 2 april 2013 hebben de Verenigde Naties bijna unaniem het internationaal Wapenhandelsverdrag aangenomen. Het verdrag verbiedt de export van conventionele wapens wanneer deze gebruikt kunnen worden voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

de gruwelijke gevolgen van ongecontroleerde wapenhandel

Iran, Noord-Korea en Syrië hebben donderdag 28 maart 2013 bij de Verenigde Naties in New York een nieuw internationaal Wapenhandelsverdrag geblokkeerd. Het verdrag moet de export van conventionele wapens verbieden wanneer deze gebruikt worden voor genocide, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden.

Alle leden van de Verenigde Naties komen van 18 tot 28 maart 2013 samen in New York om te onderhandelen over een historisch Wapenhandelsverdrag. Een delegatie van Amnesty International is aanwezig om de gesprekken op te volgen.

Meer informatie

Overhandiging van Million Faces petitie aan Kofi Annan in 2006

De campagne voor een sterk VN-Wapenhandelsverdrag heeft een hele weg afgelegd. Een overzicht van de belangrijkste mijlpalen van 1993 tot nu.

Bendelid met Uzi in Brazilië © Christian Franz Tragni/Demotix

Wat zijn de gevolgen van wapenhandel en welke landen spelen hierin een rol? Enkele ontstellende cijfers.

Somalische kinderen kijken naar een soldaat Foto: REUTERS/Noor Khamis

Onze wapenexpert Brian Wood legt uit hoe ongecontroleerde wapenhandel miljoenen levens verwoest en belicht het historisch belang van een internationaal Wapenhandelsverdrag.

Amnesty voerde jaren campagne voor een sterk Wapenhandelsverdrag, daarbij ondersteund door grondig onderzoek. Een overzicht.

Amnesty International volgt de internationale wapenhandel op de voet. Een overzicht van de nieuwsberichten gepubliceerd op deze website.

Nieuws

Bomkrater

Landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, moeten elk transport stoppen van wapens die gebruikt worden in het conflict in Jemen. De gewapende strijd, die een jaar geleden is begonnen, heeft meer dan 3.000 burgers, onder wie 700 kinderen, het leven gekost.

Bomkrater in Jemen

Toenemende gewelddadigheden in Jemen, waaronder mogelijk ook oorlogsmisdaden, zullen alleen maar toenemen, tenzij de betrokken staten onmiddellijk een embargo afkondigen op wapenleveranties aan elk van de strijdende partijen. Hiervoor waarschuwt Amnesty International terwijl in Genève een bijeenkomst over het Wapenhandelsverdrag plaatsvindt.

Turkse soldaten in een militaire parade. Copyright MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images

De Luxemburgse regelgeving en het beleid rond de financiering van de wapenindustrie is ontoereikend en onvolledig, zegt Amnesty International Luxemburg in een nieuw rapport. Er is weinig dat banken tegenhoudt om te investeren in de productie en overdracht van internationaal verboden wapens of van wapens die worden gebruikt voor ernstige mensenrechtenschendingen.

© REUTERS/Stringer

Decennia van slecht gereguleerde wapenstromen naar Irak en lakse controles hebben ervoor gezorgd dat de gewapende groepering die zichzelf Islamitische Staat (IS) noemt, een groot en dodelijk wapenarsenaal heeft uitgebouwd. Met deze wapens pleegt IS in Irak en Syrië op grote schaal oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

hier niet op duwen